Heerlijke alcoholvrije alternatieven voor wijn

alcoholvrije wijn

Heerlijke alcoholvrije alternatieven voor wijn

Door Gjalt de Vries  |  maandag 18 april 2022  |  Categorie: Wijnweetjes

Wijn zonder alcohol zit overduidelijk in de lift! Overigens mogen we het woord ‘wijn’ hiervoor officieel niet gebruiken, maar moeten we spreken van ‘alcoholvrij alternatief voor wijn’. En terecht eigenlijk, want de twee laten zich moeilijk met elkaar vergelijken. Puur voor het gemak zullen we het hier af en toe toch hebben over ‘alcoholvrije wijn’. 

Natuurlijk zijn wij meer van team wijn, maar we begrijpen goed dat er redenen zijn om (soms) te kiezen voor drankjes zonder alcohol. Zwangerschap, leeftijd, medicijngebruik en verkeersdeelname zijn daarbij de meest genoemde aanleidingen. Nog niet eens zo heel lang geleden waren de opties dan tamelijk beperkt: een frisje, sapje of spaatje. Alcoholvrije alternatieven voor wijn hebben het smaakaanbod prettig uitgebreid. Zowel in witte, rode, rosé als mousserende varianten. 

Wijn zonder alcohol: een kostbaar procedé

Dat de 0.0 trend steeds serieuzer wordt genomen, blijkt wel uit het feit dat ook wijnhuizen-van-naam erin stappen. Dat doen ze niet zomaar, want de productie van wijn zonder alcohol is een ingewikkeld en kostbaar procedé. Misschien denkt u: Hoe moeilijk kan het zijn? Alcoholvrije wijn is toch gewoon druivensap? 

Nou, nee. De basis van de 0.0 alternatieven is échte wijn, inclusief de alcohol dus. Via vacuümdestillatie of membraanfiltering wordt de alcohol aan de wijn onttrokken. Een deel van het kenmerkende smaakpalet van wijn valt hierbij vanzelfsprekend weg. De maker compenseert dit door ontwikkeling van andere aroma’s. Op dit punt kan een alcoholvrij alternatief voor wijn zich absoluut onderscheiden van de massa! 

Domaine de l’Arjolle: ook sterk in 0.0 wijn

Wij zijn er best trots op dat ook een onze Franse huiswijnproducenten – Domaine de l’Arjolle uit de Languedoc – de vervaardiging van wijn zonder alcohol heeft opgepakt. Hierdoor kunnen we vier heerlijke alcoholvrije wijnalternatieven aanbieden: een rode merlot/grenache, een witte viognier/sauvignon blanc, een syrah/cabernet franc rosé en een frisse witte alcoholvrije bubbel. Deze alcoholvrije wijnen – uitgebracht als Équilibre Zéro – komen bij binnen- en buitenlandse proeverijen uitstekend uit de bus. 

Wat de alcoholvrije wijnvarianten van Domaine de l’Arjolle zo sterk maakt, is het fruit dat voor de productie ervan wordt gebruikt. De wijnmakers van Arjolle hebben het aangedurfd om voor de Équilibre Zéro-serie  een hogere kwaliteit druiven te selecteren. Die keuze vindt u terug in de fles! Het verklaart ook waarom u voor een goede alcoholvrije wijn eenzelfde prijs betaalt als voor alcoholhoudende wijn.

Alcoholvrije wijn: beter voor de lijn

De smaak van wijn zonder alcohol wordt soms als wat zoeter ervaren. Het is dan misschien verrassend om te weten dat alcoholvrije varianten beduidend minder calorieën bevatten dan gewone wijn: 20 kcal tegenover 83 kcal per 100 ml. Ook in vergelijking met het klassieke druivensapje (64 kcal per 100 ml) is ‘alcoholvrij’ een stuk lijnvriendelijker. Iets om te onthouden wellicht!

Schenk uw gasten eens een heerlijke 0.0 Arjolle in als aperitief of bij het diner. Of drink zelf een Équilibre Zéro op het juiste moment! À votre santé!

Even geduld a.u.b.