Wie kent hem niet, deze druif die inmiddels de halve wereld heeft veroverd, en vooral in thuisland Frankrijk zulke uitzonderlijk mooie wijnen oplevert? Cabernet sauvignon is geen veeleisend druivenras: met lekker wat zon en niet al te vruchtbare grond is hij al snel tevreden. In de winter kan hij juist weer goed tegen vrieskou en erg vatbaar voor ziektes is hij niet. Kortom, een makkelijk heerschap, deze geslaagde kruising van de rode cabernet franc met de witte sauvignon blanc. We vinden hem niet voor niets in zulke uiteenlopende landen als Chili, Nieuw-Zeeland en de VS.
Bewaarpotentieel
Maar cabernet sauvignon heeft ook een koppige kant. En die zit verborgen in zijn dikke schil. Die schil zorgt voor een wijn met stevige tannines. Is dat erg? Zeker niet, want het geeft een goede wijn de mogelijkheid om rustig op vat en fles te rijpen, en fluweelzacht te worden. Topwijnen uit de Médoc, echte bewaarkampioenen, bestaan niet voor niets hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon.
Huwelijk met merlot
Iemand die van soepele wijn houdt, zal een jonge Cabernet Sauvignon waarschijnlijk wat stug vinden. Maar daar weet een goede wijnmaker wel raad mee. Want cabernet sauvignon is allesbehalve eenkennig en laat zich uitstekend mengen met andere druivensoorten. De relatie met merlot is al decennia een goed huwelijk in een fles. Merlot schaaft de botte randjes van Cabernet Sauvignon wat bij, waardoor de kenmerkende aroma’s van donker fruit, tabak en leer alle ruimte krijgen. En op zijn beurt geeft Cabernet Sauvignon extra pit aan het meer bescheiden, kruidige karakter van Merlot.
Cabernet Sauvignon op tafel
Eigenlijk is Cabernet Sauvignon dus best een allemansvriend, afhankelijk van hoe hij is opgevoed, en met wie. De combinatiemogelijkheden met vlees, kaas, groente, pasta zijn eindeloos. Het is maar net waar u van houdt of waar u de wijn voor nodig heeft. Als u ons dát vertelt, geven wij u graag advies. Wij weten heel goed wat voor wijnen wij in de kuip hebben. Ook als er Cabernet Sauvignon in zit!
Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn met een kruidige geur en een volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
Prachtige, klassieke Bordeaux met fraaie tonen van eikenhoutrijping en een krachtige, volle smaak. Mooi te combineren met vele vlees- of wildschotels.
Italiaanse zalmroze rosé met een fris aroma van rood fruit. De smaak is droog, zacht en fris. Mooi als aperitief of bij voorgerechten met vis of koude vleesschotels.
Heerlijk soepele, kruidige rode wijn uit de Languedoc. Rijpe fruittonen in de geur en smaak met een aangename, lichte kruidigheid. De smaak is rond, medium-vol toegankelijk. Als aperitief of borrelwijn, maar ook lekker bij rood vlees, grillgerechten, zomerse salades met kip en kazen.
Inhoud: 3000 ml
Fraaie, luxe Zuid-Franse rosé. Uitgesproken geurig met aroma’s van rijp rood fruit (framboos, bosaardbei), perzik en lichte toast. Vol, sappig en intens fruitig in smaak met een opwekkende frisheid en soepele, aanhoudende afdronk.
Volrood van kleur; verfijnd en krachtig van geur met een aroma van rijpe bramen, getoast eikenhout en vanille. De volle smaakinzet is evenwichtig, rijk en aromatisch; de afdronk heeft milde, zachte tannine en een aanhoudend aroma.
Frisse en fruitige Franse rosé, gemaakt van cabernet sauvignon- en merlotdruiven. Vol van smaak. Heel geschikt voor op het terras, maar ook lekker bij koude salades met vis of vlees.
Geurige Franse rode wijn met een aroma van rood fruit, kruiden en eikenhout. De smaak is vol en pittig: erg lekker bij gevogelte zoals Bresser kip, parelhoen of fazant.
Volrode Franse wijn, met een kruidig en licht gerijpt aroma. De smaak is vol en soepel en combineert goed met rood vlees en wild. Ook lekker om zomaar te drinken.
Flesinhoud: 1500 ml
Prachtige rode wijn uit het Spaanse wijngebied La Mancha. Vol en geurig, met een soepele, milde smaak. Heerlijk bij koude vleesschotels of gegrilde gerechten.
Helderrode, fruitige en toegankelijke Zuid-Franse wijn met frisse tonen van rood fruit, bessen en een vleugje eikenhout. Heerlijk bij koude schotels of barbecuegerechten.
Fruitige, kruidige rode wijn uit Frankrijk, met een frisse, volle smaak. Lekker om zo te drinken, maar ook heel goed te combineren met licht gekruide gerechten.
Sappige, licht kruidige rode wijn met een verfijnde geur van rode kers, pruim, kruidnagel en jeneverbes. De stijl is elegant met opwekkende zuren en fijne tannines. Aanhoudende afdronk met nuances van toast en peper.
Fraaie Portugese rode wijn met een geurig, kruidig en fruitig aroma. De soepele, volle smaak past heel goed bij gekruide vlees- en stoofschotels of een pittige pizza.
Volle, eikengerijpte rode wijn met geurige aroma’s van zwarte bes, pruim, laurier, munt en rokerig eiken. De smaak is vol en soepel met rijp donker bosfruit, evenwichtige zuren en stevige tannines.