Wie kent hem niet, deze druif die inmiddels de halve wereld heeft veroverd, en vooral in thuisland Frankrijk zulke uitzonderlijk mooie wijnen oplevert? Cabernet sauvignon is geen veeleisend druivenras: met lekker wat zon en niet al te vruchtbare grond is hij al snel tevreden. In de winter kan hij juist weer goed tegen vrieskou en erg vatbaar voor ziektes is hij niet. Kortom, een makkelijk heerschap, deze geslaagde kruising van de rode cabernet franc met de witte sauvignon blanc. We vinden hem niet voor niets in zulke uiteenlopende landen als Chili, Nieuw-Zeeland en de VS.
Bewaarpotentieel
Maar cabernet sauvignon heeft ook een koppige kant. En die zit verborgen in zijn dikke schil. Die schil zorgt voor een wijn met stevige tannines. Is dat erg? Zeker niet, want het geeft een goede wijn de mogelijkheid om rustig op vat en fles te rijpen, en fluweelzacht te worden. Topwijnen uit de Médoc, echte bewaarkampioenen, bestaan niet voor niets hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon.
Huwelijk met merlot
Iemand die van soepele wijn houdt, zal een jonge Cabernet Sauvignon waarschijnlijk wat stug vinden. Maar daar weet een goede wijnmaker wel raad mee. Want cabernet sauvignon is allesbehalve eenkennig en laat zich uitstekend mengen met andere druivensoorten. De relatie met merlot is al decennia een goed huwelijk in een fles. Merlot schaaft de botte randjes van Cabernet Sauvignon wat bij, waardoor de kenmerkende aroma’s van donker fruit, tabak en leer alle ruimte krijgen. En op zijn beurt geeft Cabernet Sauvignon extra pit aan het meer bescheiden, kruidige karakter van Merlot.
Cabernet Sauvignon op tafel
Eigenlijk is Cabernet Sauvignon dus best een allemansvriend, afhankelijk van hoe hij is opgevoed, en met wie. De combinatiemogelijkheden met vlees, kaas, groente, pasta zijn eindeloos. Het is maar net waar u van houdt of waar u de wijn voor nodig heeft. Als u ons dát vertelt, geven wij u graag advies. Wij weten heel goed wat voor wijnen wij in de kuip hebben. Ook als er Cabernet Sauvignon in zit!
Volle, soepele rode wijn met een open geur van blauwe bes, pruim, braam en lichte toast. Vol en sappig met rijp fruit, evenwichtige zuren en soepele tannines in de smaak.
Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn met een kruidige geur en een volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
Toegankelijke, volle rode wijn wijn met een pure geurexpressie van zwarte bes, braam, gestoofde pruim en specerijen (laurier). Sappig en soepel van smaak met een mooie frisheid en zachte tannines.
Franse rode wijn met de geur van bessen, fruit, eiken, karamel en vanille. De smaak is sappig en vol. Lekker bij pittige, kruidige gerechten. Of na de maaltijd met een stukje volromige kaas.
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Volle, stevige rode wijn met een verfijnde geur van rijpe bosbes, braam, laurier, karamel en munt. Vol van smaak met jammy donker bosfruit, een evenwichtige frisheid en rijpe, stevige tannines. Ideale begeleider van bijna alles van de grill, zoals entrecote of Hollandse biefstuk met groene groente en paddenstoelen, of pittige, oude boekenkaas.
Soepele en verfijnde, in eikenhout gerijpte Franse rode wijn van de beste cabernetdruiven uit de wijngaard. Ruikt heerlijk naar rijp cassisfruit en verfijnde tonen van eikenhout. De smaak is vol en zacht.
Deze, kleinste, cru bourgeois van de Haut Médoc is dieprood van kleur, krachtig van geur met kruidige houttonen, wat peper en rijp bessig fruit. De smaak is evenwichtig, rond met een volle, rijpe afdronk.
Volle, eikengerijpte rode wijn met geurige aroma’s van zwarte bes, pruim, laurier, munt en rokerig eiken. De smaak is vol en soepel met rijp donker bosfruit, evenwichtige zuren en stevige tannines.
Geurige rode wijn uit Zuid-Afrika met nuances van zwarte bessen, kruiden en eikenhout. Vol en sappig van smaak. Lekker bij pittige rundvleesgerechten of varkensvlees.
Zuid-Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn van cabernet en syrah. Fijne kruidige geur en volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
Volrood van kleur en pittig van geur, met rijpe fruittonen, een verfijnde kruidigheid en licht eikenhout. Heerlijke wijn bij kruidige stoofgerechten of vlees van de grill.
Franse rode wijn met de geur van rijp rood fruit - zoals blauwe bessen en bramen - én een eikenhoutnuance. De smaak is vol en zacht. Fraaie wijn bij vele (vlees-)gerechten van de grill of wildschotels.
Helderrode, fruitige en toegankelijke Zuid-Franse wijn met frisse tonen van rood fruit, bessen en een vleugje eikenhout. Heerlijk bij koude schotels of barbecuegerechten.
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Flesinhoud: 1500 ml