Wie kent hem niet, deze druif die inmiddels de halve wereld heeft veroverd, en vooral in thuisland Frankrijk zulke uitzonderlijk mooie wijnen oplevert? Cabernet sauvignon is geen veeleisend druivenras: met lekker wat zon en niet al te vruchtbare grond is hij al snel tevreden. In de winter kan hij juist weer goed tegen vrieskou en erg vatbaar voor ziektes is hij niet. Kortom, een makkelijk heerschap, deze geslaagde kruising van de rode cabernet franc met de witte sauvignon blanc. We vinden hem niet voor niets in zulke uiteenlopende landen als Chili, Nieuw-Zeeland en de VS.
Bewaarpotentieel
Maar cabernet sauvignon heeft ook een koppige kant. En die zit verborgen in zijn dikke schil. Die schil zorgt voor een wijn met stevige tannines. Is dat erg? Zeker niet, want het geeft een goede wijn de mogelijkheid om rustig op vat en fles te rijpen, en fluweelzacht te worden. Topwijnen uit de Médoc, echte bewaarkampioenen, bestaan niet voor niets hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon.
Huwelijk met merlot
Iemand die van soepele wijn houdt, zal een jonge Cabernet Sauvignon waarschijnlijk wat stug vinden. Maar daar weet een goede wijnmaker wel raad mee. Want cabernet sauvignon is allesbehalve eenkennig en laat zich uitstekend mengen met andere druivensoorten. De relatie met merlot is al decennia een goed huwelijk in een fles. Merlot schaaft de botte randjes van Cabernet Sauvignon wat bij, waardoor de kenmerkende aroma’s van donker fruit, tabak en leer alle ruimte krijgen. En op zijn beurt geeft Cabernet Sauvignon extra pit aan het meer bescheiden, kruidige karakter van Merlot.
Cabernet Sauvignon op tafel
Eigenlijk is Cabernet Sauvignon dus best een allemansvriend, afhankelijk van hoe hij is opgevoed, en met wie. De combinatiemogelijkheden met vlees, kaas, groente, pasta zijn eindeloos. Het is maar net waar u van houdt of waar u de wijn voor nodig heeft. Als u ons dát vertelt, geven wij u graag advies. Wij weten heel goed wat voor wijnen wij in de kuip hebben. Ook als er Cabernet Sauvignon in zit!
Wijn uit Portugal - Alentejo
Portugese rode wijn met een krachtig aroma van rijp rood fruit (bramen en bessen) en fijn eikenhout. De smaak is vol, aromatisch en aanhoudend. Heerlijk bij gegrild lams- of rundvlees, maar ook na de maaltijd.
Wijn uit Frankrijk - Languedoc
Toegankelijke Franse rode wijn met een intens aroma van vers rood fruit en een sappige, volle smaak. Lekker bij verschillende voorgerechten, charcuterie en licht gekruide maaltijden.
Wijn uit Italië - Apulië
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Wijn uit Frankrijk - Languedoc
Franse rode wijn met de geur van bessen, fruit, eiken, karamel en vanille. De smaak is sappig en vol. Lekker bij pittige, kruidige gerechten. Of na de maaltijd met een stukje volromige kaas.
Wijn uit Libanon - Bekaa Valley
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Wijn uit Libanon - Bekaa Valley
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Wijn uit Libanon - Bekaa Valley
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Wijn uit Libanon - Bekaa Valley
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Wijn uit Libanon - Bekaa Valley
Bijzondere rode wijn uit Libanon, met een kruidig aroma van leer, gekonfijt rood fruit en eiken. De smaak is vol, krachtig en soepel. Lekker bij verfijnde gerechten met vlees, paddenstoelen of wild.
Wijn uit Frankrijk - Provence
Volrode Franse wijn met een aroma van rood fruit en kruiden. De pittige, intense smaak past - jong gedronken - goed bij kruidige gerechten. Eenmaal gerijpt erg lekker bij geroosterd vlees, lamsbout of gerijpte kazen.
Wijn uit Italië - Friuli
Volle, geurige rode wijn met een intens eikenhoutaroma, rijp rood fruit en karameltonen. De smaak is zacht en rond. Lekker bij ossobucco of pasta met rijke saus.
Wijn uit Frankrijk - Languedoc
Evenwichtige, volle rode wijn uit de Languedoc. Mooie volrode kleur en fijn aromatisch van geur met nuances van bessen, bramen en licht eikenhout. De smaak zet rond, vol en geurig in en ontwikkelt een milde tannine in de afdronk.
Wijn uit Frankrijk - Languedoc
Zuid-Franse, op eiken gerijpte dieprode wijn van cabernet en syrah. Fijne kruidige geur en volle, krachtige smaak. Past uitstekend bij rood vlees, kruidige gerechten of een stukje stevige kaas.
Wijn uit Spanje - Catalonië
Soepel, mooi gerijpt, zuidelijk en heel verteerbaar. Unieke wijn, nu optimaal op dronk met luxe eikengeur.
Wijn uit Italië - Veneto
Indrukwekkende donkerrode wijn uit Italië. Met z'n krachtige en complexe aroma en volle, intense smaak is deze Paxxo heerlijk bij oude kaas of krachtige (wild)sauzen.