Wijn met schroefdop of kurk. Wat is beter?

Wijn met schroefdop of kurk. Wat is beter?

Door Gjalt de Vries  |  maandag 07 februari 2022  |  Categorie: Wijnweetjes

In de wijnwereld is de schroefdop inmiddels een vaste waarde. Zelfs in de betere restaurants kijkt niemand ervan op als een fles aan tafel wordt opengedraaid in plaats van ontkurkt. Toch zijn er wijnliefhebbers die een kurk prefereren, uit nostalgie of omdat ze vermoeden dat het ook iets zegt over de kwaliteit van de wijn. Schroefdop of kurk: een onderwerp waar ook anno 2022 nog wel wat over te zeggen valt! 

Toen de schroefdop op ruimere schaal werd geïntroduceerd, liep niet iedereen daar warm voor. Want ja, de beleving van een kurk die soepel uit een fles wordt getrokken, valt nu eenmaal niet te evenaren door een simpele polsbeweging. Grote wijnhuizen zouden er sowieso nooit op overstappen, was de verwachting, omdat bewaarwijnen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen met een schroefdop als afsluiting. Wie heeft gelijk, de praktische of de nostalgische wijndrinker? En hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid?

Gebruiksgemak: draaien of trekken?

Qua gemak wint de schroefdop het natuurlijk met een straatlengte van de kurk. Wie weleens een kurkentrekker is vergeten bij een picknick zal het hiermee eens zijn. Net als elke wijndrinker die een gevecht heeft moeten leveren met een afgebroken kurk. Al kan dat ook aan een matige kurkentrekker hebben gelegen. (Tip: kies een opener met een open spiraal in plaats van een gesloten boor.) Voor de horeca is de schroefdop in ieder geval een uitkomst: opendraaien, uitschenken, dop er weer op en serveren maar! 

Duurzaamheid 

Wat is groener, een kurk of een schroefdop? Een wijnkurk is een natuurproduct, gemaakt van de bast van de kurkeik. Dit klinkt duurzaam, maar is het niet zonde van die bomen? Nou, dat lijkt mee te vallen, want het schillen van kurkeiken verkort hun levensduur in principe niet. Kurkeikbossen zijn trouwens bijzonder waardevol, voor biodiversiteit, CO2-opname en als brandvertragende zones. De kurkeik brandt namelijk niet, maar schroeit. En dat kan bij een natuurbrand in Portugal of Tunesië een wereld van verschil maken.

De productie van schroefdoppen kost meer CO2 dan de productie van natuurkurken. Niet echt een verrassing. Beide typen afsluiting zijn recyclebaar, waarbij kurken bovendien biologisch afbreekbaar zijn. 

Op het punt van duurzaamheid lijkt de wijzer dus inderdaad door te slaan naar de kurk. Ondanks de opmars van de schroefdop stijgt de vraag naar wijnkurken overigens nog steeds, simpelweg omdat de wereldwijde omzet van wijn eveneens blijft groeien. 

Wijn met ‘kurk’

Wijn die naar ‘kurk’ smaakt, kan direct de gootsteen in. Pech! Een risico dat verdwijnt met de schroefdop, zou je zeggen. Toch niet helemaal. Want niet de wijnkurk zelf is de boosdoener, maar een schimmel. Deze kan zich in de kurk nestelen, maar kan ook op een andere manier in de fles belanden en daar een chemische verbinding met de wijn aangaan. De kans is weliswaar kleiner met een schroefdop, maar niet nul. 
Wanneer u bij een fles van BeauVin kurksmaak aantreft – en dat ruikt u al heel snel – kom dan direct met de wijn bij ons terug! U krijgt van ons een nieuwe fles.

Kwaliteit: goede wijn behoeft geen kurk

Tenslotte die belangrijke vraag: kan een wijn met schroefdop eigenlijk wel een klassewijn  zijn? Het antwoord is een volmondig ‘ja’! Het beste bewijs hiervoor is waarschijnlijk dat ook wijnhuizen van de buitencategorie deels overstag zijn gegaan. Elke wijn die zich al volledig heeft ontplooid, doet het prima met een schroefdop. Voor wijnen die op fles nog een aantal jaren moeten rijpen, kiest men vaak wél voor een kurkafsluiting. Deze zou net dat vleugje zuurstof doorlaten die de wijn nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Maar zelfs hier zijn de meningen een tikkeltje over verdeeld. 

In Nederland worden veruit de meeste gekochte wijnen binnen zes maanden gedronken. Een kurk of schroefdop heeft hierbij dus weinig invloed op de wijnkwaliteit. Blijft over: het gevoel. En dat is een keuze van de producent of de koper. Ons advies: laat u zich vooral leiden door wat er ónder de kurk of dop zit. 

Even geduld a.u.b.